Uutisia Madagaskarilta
"Afrikan ennätyskuivuuden seuraukset eivät rajoutu ruokapulaan" Fingo, 6.6.2016
Suuri osa itäisen ja eteläisen Afrikan alueista ovat kärsineet mittavasta kuivuudesta ja joillain alueilla kuivuuden jälkeen rajuista tulvista. Vaikuttavana tekijänä on Tyynenmeren pintavesien lämpeneminen eli El Nino-ilmiö, joka heijastuu äärimmäisenä sääilmiönä ympäri maailmaa.
Joillain alueilla jopa kolme vuotta kestänyt kuivuus alkaa uhata ruokaturvaa. Ruoan väheneminen on myös nostanut sen hintaa paljon. Huonot olot maanviljelyyn ovat huonontaneet ihmisten mahdollisuuksia työntekoon. Myös karjaa on kuollut kuivuuden takia. Monet ongelmat alkavat siis kasautua. Huono ruoka- ja taloudellinen tilanne heijastuu myös lasten koulunkäyntiin sekä terveydenhuoltoon.
Tätä El Ninon vauhdittamaa tapahtumaa kuvaillaan pahana luonnonmullistuksena, mutta se ei ole saanut tarpeeksi huomiota, muun muassa pakolaiskriisin takia.
Ratkaisuna ongelmaan on esimerkiksi varautuminen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, veden varastointi, rahallinen- sekä ruoka-apu.
"Keskiaikaan yhdistetty rutto piinaa Madagaskaria - Suomalainen avustustyöntekijä: Ruttokausi vasta alussa." Yle, 11.11.2017
Madagaskarilla on muutaman kuukauden aikana raportoitu 1800 ruttotapausta tai epäilyä ja yli sata on kuollut. Kyseessä on pisaratartuntana tarttuva keuhkorutto, joka leviää helposti. Saarella esiintyy myös paiseruttoa. Tautia kantavia ihmisiä on eristetty. Asukkaat ovat alkaneet syytellä toisiaan.
Terveysjärjestö WHO on toimittanut yli miljoona annosta antibioottia saarelle. Punainen risti on jakanut tietoa ja apua. Sanitaatio, hygienia sekä erityisosaaminen rottien tappamiseen on tärkeää. Rotissa olevat kirput levittävät siis bakteeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti